Google Analytics îți dă posibilitatea să cunoști mai multe detalii despre vizitatorii site-ului tău. După ce te-ai înregistrat și ai inserat codul în paginile site-ului tău, în scurt timp vor apărea și statisticile în contul Analytics.

Cu ajutorul obiectivelor poți vedea cât de bine site-ul își face lucrul. Un obiectiv reprezintă o acțiune finalizată a utilizatorului, spre exemplu: descărcarea unui document în format electronic, înregistrarea la newsletter, trimiterea unui formular (contact), procurarea unui produs, instalarea unei aplicații mobile, trecerea de nivelul unui joc și multe altele.

Dacă stabiliți obiective bine configurate, atunci Google Analytics vă oferă informații esențiale, cum ar fi rata de conversie și numărul de conversii. Nu poți lansa campanii de marketing online fără a avea bine definite și setate obiectivele.

Când un vizitator al site-ului efectuează o acțiune definită ca obiectiv (ex.: partajează un articol), Analytics înregistrează acțiunea respectivă drept conversie.

Ce fel de Obiective Google Analytics există

  • Destinație – Se încarcă o anumită locație (ex.: pagina de mulțumire după completarea unui formular);
  • Durată – Sesiuni care durează un anumit interval de timp (ex.: timpul petrecut pentru a citi acest articol);
  • Afișări (sesiuni) – Un vizitator consultă un anumit număr de pagini. (ex.: am vizitat 10 pagini a acestui site);
  • Eveniment – Se declanșează o acțiune definită ca eveniment (ex.: am scris un comentariu, am partajat articolul).

Cum se setează un obiectiv?

În acest exemplu vom crea un obiectiv simplu care va fi de tipul destinație. Acest obiectiv este folosit pe acest site și constă în completarea, trimiterea unui mesaj prin intermediul formei de contact:

  • Pentru aceasta mergem în contul Google Analytics și ne autentificăm;
  • Click pe tabul Admin și selectăm contul dorit, pașii fiind următorii: account, property și view;
  • În coloana VIEW, facem click pe Goals;
  • După care + NEW GOAL.

Setările de mai departe le puteți vedea în imaginea de mai jos:

setare obiective google analytics

Setare obiective in Google Analytics

 

Deci, acum când cineva accesează pagina contact, completează formularul și îl trimite eu primesc un mesaj și Google Analytics notează această acțiune ca fiind un obiectiv atins.

Prea simplu? nici o problemă, mai jos vă prezint un obiectiv mai complicat folosit pe un site tranzacțional format din mai mulți pași.

Funnel obiective google-analytics

Funnel Visualization a obiectivelor din Google Analytics

 

Încă mai complex? ok, puteți crea al doilea obiectiv care conține pași diferiți și să analizați rezultatele cu ajutorul datelor din Funnel Visualization, astfel în urma A/B a testului veți ști care variantă are o rată a conversiei mai mare, respectiv ea va rămâne ca versiune principală pe site.

WordPress și Obiectivele Google Analytics

În caz că utilizați platforma WordPress vă recomand modulul Analytics Tracker  pe care l-am creat pentru mine și mai apoi am decis să îl fac open source și l-am adăugat pe site-ul WordPress, care vă ajută să adăugați codul Google Analytics pe toate paginile blogului într-un mod foarte ușor.

Cu ajutorul lui, aveți acces la următoarele obiective de gen Eveniment:

  • Descarcă – atunci când descarci diverse tipuri de documente (doc, exe, rar, zip, pdf, etc.);
  • Email – atunci când utilizatorul face clic pe o adresă de email, puteți vedea care adresă de email a fost cea mai solicitată;
  • Număr de telefon – atunci când utilizatorul face clic pe un număr de telefon, puteți vedea care număr de telefon a fost cel mai accesat;
  • Linkuri de ieșire – URL de ieșire, care sunt diferite de domeniul curent;
  • Eroarea 404 – paginile care nu sunt de găsit, indica URL și pagina de referință;
  • Căutare – căutările în interiorul site-ului. Folosește căutarea de bază WordPress pentru a indica cuvintele căutate;
  • Adaugă un comentariu – indică ID-ul articolului și numele celui care a comentat;
  • Scroll Depth – îți oferă posibilitatea să vezi câte procente din pagină (25, 50, 75, 100) au fost vizualizate de utilizator, iar cu timpul petrecut îți poate spune cât de bun este conținutul tău.

Concluzie:

Scopul unui website de obicei este să mărească profitul companiei convertind vizitatori în clienți prin intermediul obiectivelor.

În acest caz îți recomand să stabilești care sunt obiectivele principale (1-5) pentru site-ul tău, completarea formularului de contact, vizualizarea paginii „Despre noi”, înregistrarea la newsletter etc.

Setează aceste obiective în Google Analytics, monitorizează rezultatele și îmbunătățește-le continuu.

Valeriu Tihai